Krachtig Jong: een project om de Mechelse jongeren te verenigen

Krachtig Jong is een gemeenschapsproject gevestigd in Mechelen, in de Arsenaalwijk, dat tot doel heeft jongeren te verenigen. Krachtig Jong, opgericht in 2016 door twee jonge vrouwen, Sara Ebrahimi en Kristin Salçuk, organiseert gevarieerde activiteiten voor kinderen en jongeren van alle achtergronden. Deze activiteiten zijn geïnspireerd op de principes van het Bahá’í-geloof, dat pleit voor de eenheid van de mensheid en de samenwerking van elk individu om een eerlijkere en meer welvarende wereld op te bouwen.

Krachtig Jong brengt deze principes in de praktijk door jongeren te stimuleren elkaar te ontmoeten en samen te werken om hun buurt te verbeteren. Gezien het feit dat alle mensen één zijn in diversiteit, verwelkomt het project een tiental jonge mensen met verschillende sociaal-culturele achtergronden en overtuigingen in de jeugdgroep en een tiental kinderen in de kinderklas. Op vraag van ouders die volop bij het project betrokken zijn, zal er ook een les voor peuters worden voorbereid.

Hier zijn enkele voorbeelden van activiteiten georganiseerd door Krachtig Jong:

  • Kinderklas: In de kinderklassen worden de mooie kwaliteiten van elk kind, zoals liefde, geduld, vriendelijkheid en vrijgevigheid, benadrukt. Verschillende activiteiten, zoals het zingen van liedjes, voorlezen van verhalen, kleuren, buitensportactiviteiten en meer, dragen hieraan bij.
  • Familie(buurt)feest: De ouders van de kinderen uit de kinderklassen en de jeugdgroep, samen met supporters, komen bij elkaar om niet alleen te ontdekken wat er in de kinderklassen gebeurt, maar ook om te genieten van elkaars gezelschap. Het delen van een gezamenlijke maaltijd (potluck), genieten van muziek en kunst maken ook deel uit van dit feestelijk samenzijn.
  • Sociale bijeenkomsten: Krachtig Jong organiseert sociale bijeenkomsten waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten en leren kennen. Deze bijeenkomsten kunnen plaatsvinden op openbare plaatsen, zoals parken of cafés, of in privéwoningen.

Jongeren hebben zo een gevoel van trots en verbondenheid met hun buurt ontwikkeld, waardoor de sociale cohesie van al haar inwoners wordt bevorderd.