Krachtig Jong is een gemeenschapsproject gevestigd in Mechelen, in de Arsenaalwijk, dat tot doel heeft jongeren te verenigen. Krachtig Jong, opgericht in 2016 door twee jonge vrouwen, Sara Ebrahimi en Kristin Salçuk, organiseert gevarieerde activiteiten voor kinderen en jongeren van alle achtergronden. Deze activiteiten zijn geïnspireerd op de principes van het Bahá’í-geloof, dat pleit voor de eenheid van de mensheid en de samenwerking van elk individu om een eerlijkere en meer welvarende wereld op te bouwen.

Krachtig Jong brengt deze principes in de praktijk door jongeren te stimuleren elkaar te ontmoeten en samen te werken om hun buurt te verbeteren. Gezien het feit dat alle mensen één zijn in diversiteit, verwelkomt het project een tiental jonge mensen met verschillende sociaal-culturele achtergronden en overtuigingen in de jeugdgroep en een tiental kinderen in de kinderklas. Op vraag van ouders die volop bij het project betrokken zijn, zal er ook een les voor peuters worden voorbereid.

Hier zijn enkele voorbeelden van activiteiten georganiseerd door Krachtig Jong:

  • Kinderklas: In de kinderklassen worden de mooie kwaliteiten van elk kind, zoals liefde, geduld, vriendelijkheid en vrijgevigheid, benadrukt. Verschillende activiteiten, zoals het zingen van liedjes, voorlezen van verhalen, kleuren, buitensportactiviteiten en meer, dragen hieraan bij.
  • Familie(buurt)feest: De ouders van de kinderen uit de kinderklassen en de jeugdgroep, samen met supporters, komen bij elkaar om niet alleen te ontdekken wat er in de kinderklassen gebeurt, maar ook om te genieten van elkaars gezelschap. Het delen van een gezamenlijke maaltijd (potluck), genieten van muziek en kunst maken ook deel uit van dit feestelijk samenzijn.
  • Sociale bijeenkomsten: Krachtig Jong organiseert sociale bijeenkomsten waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten en leren kennen. Deze bijeenkomsten kunnen plaatsvinden op openbare plaatsen, zoals parken of cafés, of in privéwoningen.

Jongeren hebben zo een gevoel van trots en verbondenheid met hun buurt ontwikkeld, waardoor de sociale cohesie van al haar inwoners wordt bevorderd.

NEW YORK – 6 oktober 2023 – De Bahá’í International Community stuurt vandaag haar oprechte en vreugdevolle felicitaties naar Narges Mohammadi, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede van 2023.

 

Mevrouw Mohammadi is bij uitstek een Iraanse mensenrechten- en vrouwenrechtenactiviste. Haar eerste arrestatie door de Iraanse autoriteiten vond plaats in 1998; Sindsdien is ze dertien keer gearresteerd, vijf keer veroordeeld en riskeert ze straffen van in totaal 31 jaar gevangenisstraf en 154 zweepslagen.

 

Het Nobelcomité erkende mevrouw Mohammadi voor “haar strijd tegen de onderdrukking van vrouwen in Iran en haar strijd om de mensenrechten en vrijheid voor iedereen te bevorderen.” De bahá’í-gemeenschap, wiens leden zelf 44 jaar lang zijn vervolgd onder de Islamitische Republiek, is eveneens toegewijd aan deze waarden. Alle vrouwelijke mensenrechtenverdedigers in Iran worden met deze onderscheiding eveneens geëerd.

 

Onze felicitaties worden getemperd door het verdriet dat mevrouw Mohammadi nog steeds gevangen zit in de Evin-gevangenis. De Baha’i International Community heeft in het verleden opgeroepen tot haar vrijlating. We zijn verbijsterd dat deze oproep – samen met onze oproep tot volledige erkenning van de rechten van alle Iraniërs, inclusief bahá’ís en leden van andere minderheden – door de Iraanse autoriteiten genegeerd blijft.

 

Twee bahá’í-vrouwen die ook ten onrechte gevangen zitten in Evin, Mahvash Sabet en Fariba Kamalabadi, zullen de onderscheiding op zijn minst samen met mevrouw Mohammadi in de gevangenis kunnen vieren. De nieuwe Nobelprijswinnaar heeft vele malen opgeroepen tot de vrijlating van mevrouw Sabet en mevrouw Kamalabadi, gewetensgevangenen en medegevangenen, zowel nu als toen ze alle drie gevangen zaten tijdens het vorige decennium. Mevrouw Mohammadi voegde haar stem ook toe aan de recente campagne Our Story Is One ter herdenking van de executie van 10 bahá’í-vrouwen in Shiraz en steunde de zoektocht van Iraanse vrouwen naar gelijkwaardigheid en mensenrechten.

 

De internationale gemeenschap bood vandaag een van haar grootste platformen aan in de strijd van Iran voor gender gelijkwaardigheid en mensenrechten. We hopen dat Narges Mohammadi – en alle Iraniërs – uit dit moment kracht zullen putten en hun inspanningen voor gelijkwaardigheid en gerechtigheid in Iran zullen voortzetten.

 

Artikel beschikbaar op www.bic.org

BRUSSEL – 17 september 2023 – Op 16 september, ter gelegenheid van Wereld Opruimdag 2023, ging een dertigtal jongeren uit onze kinderklassen en jeugdgroepen in Brussel en Elsene de straat op voor een grote schoonmaakactie.

De verbetering van de wereld kan worden verwezenlijkt door zuivere en voortreffelijke daden“. Dit citaat van Bahá’u’lláh, de stichter van het Bahá’í-geloof, gedrukt op hun blauwe vestjes, herinnerde de kinderen eraan dat ze door dienstbaarheid, hoe klein ook, een tastbare bijdrage kunnen leveren aan het fysieke welzijn van hun gemeenschap, dat ze brengers van verandering zijn.

Deze schoonmaakactie, op initiatief van het gemeentebestuur, werd zeer positief ontvangen door de bewoners, die soms verrast waren door het enthousiasme van onze jongeren. Dit soort acties helpt om de buurtbewoners bewust te maken van hun verantwoordelijkheden als leden van een gemeenschap door het voorbeeld van de jongeren te volgen.

Het jeugdprogramma is een educatief programma dat erop gericht is kinderen van 11 tot 15 jaar te helpen hun eigen capaciteiten en talenten, hun spirituele kwaliteiten en hun sociale bewustzijn te ontwikkelen. Dienstbaarheid is een centraal element van het programma, en de jeugd wordt aangemoedigd om betrokken te raken bij activiteiten ten goede van hun gemeenschap of buurt.

De jeugd werkt samen om de specifieke behoeften van hun buurt aan te pakken en organiseren een breed scala aan activiteiten, zoals :

  • Hulp aan ouderen of mensen met een beperking
  • Meedoen aan opruimacties of kringloopactiviteiten
  • Humanitaire doelen steunen
  • Betrokkenheid bij bewustmakingsactiviteiten
  • Enz.

 

Dienstbaarheid biedt de jeugd de kans om te leren om anderen te geven en bij te dragen aan een betere wereld. Meer informatie over dit programma vind je hier.

LUIK – Op 2 en 3 september organiseerde de stad Luik een sociaal en cultureel evenement genaamd “Retrouvailles” in het Parc de la Boverie. Dit evenement, dat elk jaar in het 1e weekend van september plaatsvindt, trekt een honderdtal exposanten van verenigingen en bijna 30.000 bezoekers.

Al 30 jaar nemen de Luikse bahá’ís deel aan dit evenement dat het publiek de kans biedt om het geloof en de concrete acties van de bahá’ís voor eenheid, rechtvaardigheid en vrede in de wereld te ontdekken. Ook dit jaar bood de stand van onze Luikse vrienden de gelegenheid om elkaar te ontmoeten en van gedachten te wisselen over een groot aantal relevante onderwerpen.

 

 

In navolging op dit evenement werd op 8 september een voordracht gehouden, bijgewoond door ongeveer twintig deelnemers, over het thema “Op weg naar de nieuwe wereldorde – een bahá’í-perspectief”, waarin een reeks maatschappelijke kwesties aan de orde kwamen, zoals toenemende ongelijkheid, opwarming van de aarde, conflicten, racisme, religieus fundamentalisme, enzovoort, en het bewustzijn van de samenleving van haar mondiale dimensie. Dit werd gevolgd door een reflectie over hoe ieder van ons zou kunnen reageren op deze kwesties, om zo bij te dragen aan het bereiken van duurzame universele vrede.

 

BRUSSEL – 2 augustus 2023 – Ongekende steun: de hashtag #OurStoryIsOne bereikt wereldwijd honderden miljoenen views.

 


Afgelopen juni lanceerde de Internationale Bahá’i Gemeenschap een campagne ter ere van een tragische gebeurtenis die 40 jaar geleden in Shiraz, Iran, plaatsvond en die veel mensen heeft beïnvloed en geïnspireerd in hun inspanningen voor gendergelijkheid, sociale rechtvaardigheid en vrijheid.

 

Veertig jaar geleden, op 18 juni 1983, werden 10 baháʼí-vrouwen geëxecuteerd op een plein in Shiraz, Iran, zonder dat hun families ervan wisten. Een van hen was 17, de meesten waren twintigers. Hun misdaad: geloven in een geloof dat gendergelijkheid, rechtvaardigheid en waarheid voorstaat. De een na de ander werd opgehangen, de één gedwongen getuige te zijn van de dood van de ander, in een poging hen te dwingen hun geloof af te zweren. Geen van hen deed dat.

 

(bron: Internationale Bahá’i Gemeenschap)

Het verhaal van verzet en opoffering van Iraanse vrouwen voor gelijkheid gaat verder. In de vier decennia na deze tragische gebeurtenis zijn nog honderden andere baháʼí-vrouwen vervolgd – gediscrimineerd als vrouw en als  baháʼí – gevangen gezet, gemarteld en geëxecuteerd. Baháʼí-vrouwen op sleutelposities in het land zijn ontslagen, gearresteerd of vermoord. Degenen die overleefden werden uitgesloten van universiteiten, openbare banen en vrijwel elk aspect van het sociale leven.


Vandaag kunnen we in het bloed, de tranen en de wonden van duizenden jonge Iraanse vrouwen die voor gelijkheid vechten, de erfenis herkennen van de tien vrouwen van Shiraz wier tragische dood de levens van zovelen heeft geraakt. We zien dezelfde geest en dezelfde keuze: opkomen voor rechtvaardigheid en gelijkheid, zelfs als dat het ultieme offer betekent. Hoewel ze mishandeld en gevangengezet worden, offeren de vrouwen van vandaag – net als degenen die voor hen kwamen – zichzelf moedig en vrijwillig op om in een eerlijker en welvarender Iran te leven.


Door de decennia heen hebben duizenden mensen hun bloed gegeven om een beter Iran op te bouwen. En ondanks de pogingen van de Iraanse regering om verdeeldheid en haat tussen groepen te zaaien, hebben de Iraniërs een gevoel van eenheid in lijden en veerkracht gesmeed, en een eenheid in hun strijd om Iran weer op te bouwen, ongeacht de offers.


Buiten Iran delen we samen, als mensheid, deze gemeenschappelijke bestemming. Deze dorst naar rechtvaardigheid en vrijheid wordt gevoeld door miljoenen mensen over de hele wereld. Ons verhaal is één.  #OurStoryIsOne

 

(bron: Bahá’í World News Service)

In een buitengewone wereldwijde reactie heeft de campagne #OurStoryIsOne in de paar weken sinds de lancering ongekend veel steun gekregen met een bereik van enkele honderden miljoenen views in traditionele en sociale media. Het momentum is versterkt door een lawine van verklaringen van VN-functionarissen, hoogwaardigheidsbekleders, regeringsleden, parlementsleden, Nobelprijswinnaars, artiesten, beroemdheden, burgers en gewetensgevangenen in Iran.

 

In alle landen worden ook verschillende evenementen en activiteiten georganiseerd. Debatten, concerten, kunsttentoonstellingen en dienstverlenende initiatieven zijn allemaal gelegenheden om de eenheid van de mensheid te vieren en de universele waarden van vrede en liefde te promoten.

 

En wat het meest bemoedigend is, is de geest van vreugde en eenheid die deze campagne bezielt. Het is een teken van hoop voor de toekomst en het laat ons zien dat we allemaal kunnen bijdragen aan het creëren van een rechtvaardigere en vreedzamere wereld. Samen bewijzen we dat eenheid onze grootste kracht is.


Link naar de campagnewebsite: https://www.ourstoryisone.bic.org/ en Bahá’í World News Service: https://news.bahai.org/fr/story/1686/

BRUSSEL – 16 september 2022 – De bahá’í-gemeenschap van België heeft gisteren een brief bezorgd aan Zijne Hoogheid Sheikh Tamim Bin Hamad Al Thani, de Emir van de staat Qatar, waarin we onze bezorgdheid uiten over de discriminatie, beperkingen en mensenrechtenschendingen die bahá’ís in Qatar al tientallen jaren ondergaan, en vraagt hem om te interveniëren namens onze geloofsgenoten in zijn land.

De brief is door vertegenwoordigers van de Belgische Bahá’í-gemeenschap bezorgd bij de ambassade van Qatar in Brussel.

Na het vaststellen van toegenomen discriminatie en beperkingen jegens de bahá’í-gemeenschap in Qatar hebben wij deze actie ondernomen. Miljoenen bahá’ís leven in bijna elk land van de wereld en we zien onszelf als een wereldwijde gemeenschap die werkt aan het welzijn van één gemeenschappelijk menselijk ras.

Jarenlang zien we een alarmerend patroon van discriminatie en mensenrechtenschendingen tegen de bahá’ís in Qatar”, zegt Annemie Vanormelingen, een vertegenwoordiger van de Belgische Bahá’í-gemeenschap. “Door deze bezorgdheid schriftelijk over te brengen aan de emir van de staat Qatar, geven we de ernst van dit moment aan. We lopen het gevaar de verdwijning te zien van weer een andere religieuze minderheid uit een land in het Midden-Oosten. Alle bahá’ís in België hopen dat Hoge Hoogheid, de Emir, namens hun onschuldige broeders en zusters kan ingrijpen voordat ze uit zijn land worden verwijderd.”

Bahá’ís wonen al meer dan 70 jaar in Qatar, daterend van vóór de onafhankelijkheid van de staat Qatar, maar ondanks deze lange aanwezigheid hebben ze tientallen jaren te maken gehad met discriminatie.

De Qatarese autoriteiten hebben jarenlang systematisch geprobeerd om bahá’ís uit Qatar te verwijderen door ze op de zwarte lijst te zetten en te deporteren, en hen zakelijke licenties of werkvergunningen te weigeren, zelfs als ze al werkaanbiedingen hadden gekregen van Qatarese bedrijven. Aan een aantal bahá’ís is ook “een bewijs van goed gedrag” geweigerd – ondanks dat ze niets verkeerd hebben gedaan – wat hen vervolgens diskwalificeert voor werk of andere aspecten van het leven.

Een paar bahá’ís in Qatar zijn zelfs geconfronteerd met niet-gespecificeerde en valse strafrechtelijke en nationale veiligheidsaanklachten.

Door de zwarte lijsten en uitzettingen zijn getrouwde stellen en gezinnen van elkaar gescheiden en hebben sommige Qatarese burgers hun thuisland moeten verlaten om niet gescheiden te worden van hun niet-Qatarese echtgenoten.

Bahá’ís in Qatar mogen ook niet werken in “gevoelige” sectoren, met name in de onderwijssector, ondanks het feit dat ze decennialang gewerkt en bijgedragen hebben aan de medische sector, het bankwezen, de techniek, sport, media, ondernemerschap, openbaar beleid, olie en gas, ambachten, het rechtssysteem, gezondheid en veiligheid en de kunsten.

De discriminatie vertoont een opvallende gelijkenis met de behandeling die bahá’ís ondergaan in Iran en Jemen. De meeste bahá’ís in Qatar die op de zwarte lijst voor deportatie zijn geplaatst, zijn geboren en getogen in het land, in families die er al generaties lang wonen en geen ander thuis hebben gekend.

Een rapport uit 2019 van de Speciale VN-rapporteurs over minderhedenkwesties en vrijheid van godsdienst of levensovertuiging geeft aan dat Qatar “de mensenrechten op het gebied van religie en cultuur ondermijnde”, verwijzend naar de situatie van de bahá’ís, in “wat een verontrustend patroon van discriminatie van individuen op grond van hun godsdienst of overtuiging lijkt te zijn”.

De Speciale rapporteurs voegden eraan toe dat ze “vooral bezorgd” waren over “de deportatie en plaatsing op de zwarte lijst van individuen op basis van hun aanhang tot een minderheidsreligie”.

En eerder dit jaar, in juni, stond in een factsheet van de United States Commission on International Religious Freedom dat “de bahá’í-gemeenschap in Qatar wordt geconfronteerd met beperkingen op de vrijheid van godsdienst of overtuiging die steeds systematischer worden”.

Op 29 en 30 oktober 2019 werd op talloze plaatsen over de hele wereld de 200e verjaardag van de geboorte van de Báb gevierd, wiens levengevende boodschap de weg vrijmaakte voor de komst van Bahá’u’lláh, de stichter van het Bahá’í-geloof.

Het wereldcentrum in het Heilige Land heeft ter gelegenheid hiervan een film uitgebracht, die hier kan worden bekeken. Daarnaast is er ook een webpagina gewijd aan deze historische gebeurtenis.